Završne pripreme za najveću vojnu vježbu NATO-a od kraja Hladnog rata

19

Sjevernoatlantski savez (NATO) sprema se za izvođenje vojne vježbe “Trident Juncture” na sjeveru Norveške, a riječ je o najvećoj vježbi koju ta organizacija izvodi od kraja Hladnog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je u Briselu kazao kako je vježba srazmjerna postojećim sigurnosnim izazovima, te je dodao da ona nije usmjerena ni protiv koga, već služi kao test odbrambenih sposobnosti Saveza.

“Živimo u opasnijem i sve nepredvidljivijem svijetu s novim prijetnjama i izazovima”, kazao je Stoltenberg i dodao da Rusija vodi nametljivu politiku i ne libi se koristiti silu protiv susjeda.

Blizu 50.000 vojnika učestvovat će u NATO vježbi koja će uključivati kopnene, pomorske i zračne snage. Vojnicima iz 29 članica NATO-a pridružit će se i vojnici partnerskih zemalja Švedske i Finske.

Blizu 10.000 tenkova, 150 borbenih aviona, 60 ratnih brodova simulirat će rat u kojem bi trebao učestvovati i američki nosač “Harry S Truman”.

Zauzimanje položaja i početak priprema za vježbu počet će u četvrtak, a zvanični dio vježbe trajat će od 31. oktobra do 7. novembra.

Savezničke snage bit će podijeljene na južne i sjeverne snage. Predvođen američkim, norveškim i kanadskim snagama “sjever” će prvi napasti, a potom će “jug” uzvratiti napad predvođen njemačkim, italijanskim i britanskim brigadama.

Vježba se održava na krajnjem sjeveru Evrope i niske temperature će biti veliki izazov za vojnike i vojnu opremu NATO-a.

Iako je ta činjenica općepoznata, komanda holandske vojske napravila je neshvatljiv propust i blizu hiljadu vojnika na sjever Norveške poslala bez zimskih uniformi.

Norveški list “Aftenposten” javlja da je svaki holandski vojnik dobio po hiljadu eura i slobodan dan da u trgovinama u Norveškoj kupi tople pidžame i druge odjevne predmete.