Zbog debakla na NATO vježbi: Smijenjen načelnik Generalštaba Slovenije

173

Slovenačka vlada smijenila je general-majora Andreja Ostermana sa mjesta načelnika generalštaba slovenačkih oružanih snaga nakon što elitna brigada vojske prošle nedjelje nije položila test borbene gotovosti NATO-a.

Premijer Miro Cerar je, objavljujući odluku o smjeni načelnika generalštaba na konferenciji za novinare poslije sednice Vlade, rekao da je Osterman smijenjen na prijedlog ministarke odbrane Andreje Katič.

Na njegovo mjesto postavljen je dosadašnji zamjenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenosi STA.

Cerar je priznao da je odluka donesena zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na prošlonedjeljnoj vježbi o osposobljavanju u skladu sa standardima NATO-a na poligonu Poček.

Katičeva je u izvještaju Vladi ukazala da je razlog za debakl slovenačkih specijalaca bila loša obuka.

Predstavnici NATO-a, koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocjenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu, prenijeli su nedavno slovenački mediji.

“Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara”, navela je televizija POP-TV.

Taj elitni bataljon, koji nije prošao test NATO-a, neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu kao što je bilo planirano, a odluku o tome kako će to nadoknaditi biće doneseba poslije analize, rečeno je iz slovenačke vojske za agenciju STA.

Vezani članci

Bosanskohercegovačka NATO perspektiva Piše: dr. Slaven Kovačević ( https://slavenkovacevic.blogspot.com) Organizacija Sjeverno-atlantskog sporazuma ili Sjeverno-atlantski savez, poznatiji...
Zašto je blokirano knjiženje vojnih lokacija: RS u... Bosna i Hercegovina načekat će se dok NATO ne aktivira MAP. Uslov iz Talina 2010. godine nepremostiva je prepreka- knjiženje vojne imovine na državu. ...
NATO SAMIT U BRISELU MAP na čekanju za BiH: Minis... Piše: Nedžad AHATOVIĆ Nije to ni bilo tako davno, u decembru prošle godine, kada je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, gospodin Drag...
Stoltenberg: Uskoro poziv Makedoniji u NATO Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Makedonija ubrzo biti pozvana da se priključi sjeveroatlantskom savezu te da se formalni prijem...