Zbog Mursija Saudijci suspendovali Nezima Halilovića Muderisa, hatiba džamije Kralj Fahd

4817

Veliki borac i patriota, dobitnik Zlatnog ljiljana,  dva puta ranjavan u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Nezim Halilović Muderis u narodu je  poznat  kao čovjek bez dlake na jeziku.

Donedavno hatib džamije Kralj Fahd, a prema našim infomacijama to više nije.

Podsjećamo, početkom 2011. godine na prvim slobodnim izborima u Egiptu pobijedila je stranka Muslimanska braća i na čelo Egipta je došao predsjednik Muhamed Mursi. Saudijska Arabija je Muslimansko bratstvo svrstala u terorističke organizacije te je bila jedna od glavnih zemalja koja je podržala vojni udar koji je predvodio el-Sisi protiv predsjednika Mursija 3. jula, 2013. godine. Saudijske vlasti su prije nekoliko godina uhapsile brojne saudijske daije i alime, koji su, između ostalog, optuženi na smrt za pripadnost Muslimanskom bratstvu. Muhamed Mursi je preminuo tokom suđenja a nekoliko dana nakon smrti, Nezim Halilović Muderis je odžao hutbu u džamiji Kralj Fahd u kojoj je imenovao krivce za taj zulum.

Interesanto je da  MTV Igman na  svom YouTube kanalu prenosi sve hutbe iz džamije Kralj Fahd, ali ove hutbe nema. Da li je postavljena, pa naknadno skinuta, ili nije ni objavljena, nije nam poznato.

Prema saznanjima, odluka o suspenziji  nije dostavljena u pisanoj formi, niti je konačna, ali evidentno je da Nezim Halilović Muderis  više nije hatib Fahdove džamije.

Prenosimo dio posljednje hutbe Nezima Halilovića Muderisa  iz džamije Kralj Fahd održane prije četiri mjeseca, čiji je sadržaj očito zasmetao:

“Na zadatu temu govorim četiri dana nakon smrti predsjednika Muhammeda Mursija, koji je prije sedam godina legitimno na prvim slobodnim demokratskim izborima u Egiptu izabran za predsjednika Egipta, kao kandidat Stranke slobode i pravde.

Na dužnost predsjednika je imenovan 17. juna 2012. godine. Sa dužnosti predsjednika svrgnut je 3. jula 2013. godine Državnim udarom koji je predvodio tadašnji ministar odbrane Abdulfettah Es-Sisi. Tada je Muhammed Mursi uhapšen i izložen stravičnim oblicima mučenja i ponižavanja. Nije imao pravo na ljekarsko zbrinjavanje i potpuno su mu bile zabranjene posjete, čak i od strane užih članova porodice. Veći je period proveo u samnici, a u sudnici se pojavljivao iza rešetaka i stakla. Osuđen je 2015. godine na smrt, da bi Vrhovni sud Egipta nakon toga mu ukinuo Smrtnu kaznu. Muhammed Mursi je 17. juna 2019. godine u toku posljednje Sudske rasprave preselio u Sudnici i tako on svjedoči zulum Egipatskog vojnog režima, koji represivnim mjerama uništava u Egiptu misleće intelektulace, političare i ulemu, kojih je na desetine hiljada u egipatskim zatvorima i isti bivaju kažnjavani smrtnom ili doživotnom kaznom, u montiranim sudskim procesima, bez prava na pravednu odbranu. Bez obdukcije neovisnog stručnog tima i stručnog nalaza ljekara Muhammeda Mursija su ogasulili u zatvoru u prisustvu njegova tri sina i advokata, gdje su mu samo oni klanjali dženazu, nakon čega je ukopan u mezarje El-Vefau Ve-l-Emelu u dijelu Kaira Medinetu En-Nasr. Vlast nije dozvolila da se Muhammed Mursi ukopa pored svoje majke u porodičnom mezarju u rodnom selu, što je bila njegova želja.

Sjećaćemo se njegovih riječi izgovorenih u jednoj televizijskoj emisiji u kojoj je kritikovao egipatski režim zbog toga što je zatvarao svoju mladost: “Ne ubijajte svoje lavove, da vas ne bi pojeli neprijateljski psi!”

Molim Allaha, azze ve dželle, da se smiluje šehidu Muhammedu Mursiju i svim nedužnim mu’minima koji pate u egipatskim i drugim arapskim zatvorima, u kojima se krše sve međunarodne norme o zatvorenicima, da nasilnike ponizi i kazni još na dunjaluku i sruši njihovu nasilničku vlast!

Kada imamo u vidu ove bolne činjenice, onda bi trebali da budemo neizmjerno zahvalni Allahu, dželle še’nuhu, što mi uživamo punu slobodu u našoj Domovini Bosni i Hercegovini u kojoj nema političkih progona i u kojoj ulema ima punu slobodu da tumači vjeru bez bilo kakvih ograničenja. Molim Allaha, azze ve dželle, da nam tu slobodu čuva i da je uživamo do Kijameta!”

Džamija Kralj Fahd ima poseban status u okviru Islamske zajednice. Ne pripada Medžlisu Islamske zajednice  Sarajevo, već je u direktnoj nadležnosti Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bar formalno.

Suštinski, Kulturni Centar Kralj Fahd u sklopu kojeg se nalazi džamija i Saudijsko ministarstvo obrazovanja, koje finansira rad samog centra i džamije, očito ostvaruje ogroman utjecaj i na sve aspekte njegovog djelovanja, pa i vjerske obrede kao što je džuma namaz, kroz koji se muslimanima vjernicima daju najvažnije upute i tumačenja događaja u jednom vremenu.

(Index.ba)