Zbog rekonstrukcije kosog lifta od subote zamjenski prevoz za stanovnike Ciglana

140

U svojim nastojanjima da riješi veliki problem stanovnika dijela Ciglana koji koriste kosi lift, posebno starije populacije, a koji mjesecima nije u funkciji općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je pokrenuo proceduru zamjenskog prevoza za naše sugrađane.

Od sutra, 2. juna 2018. godine obezbijeđen je redovan kombi prevoz koji će besplatno prevoziti naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 7 do 17,30 sati svakim radnim danom i subotom.

Kombi će polaziti sa proširenja pored ulaza u kompleks Zetra iz Alipašine ulice, a vozit će ulicama Hakije Kulenovića, Dajanli Ibrahim-bega, Braće Begić, dijelom Ulice Antuna Hangija, zatim Jukićevom nazad do početne stanice. Na ovoj dionici kombi će stajati na četiri lokacije.

Ovaj prevoz koji je obezbijedila Općina Centar je privremenog karaktera i biće u funkciji dok se ne okonča izgradnja novog, modernog i funkcionalnog lifta, za što je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno 750.000 KM.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar već raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Sama tenderska procedura je pri kraju nakon čega slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačem radova i početak izgradnje kosog lifta koji ispunjava evropske sigurnosne standarde. Kako je planirano izgradnja novog kosog lifta bi trajala najviše tri mjeseca.

Općinsko vijeće Centar se pridružilo u naporima načelnika Ajnadžića da se riješi ovaj dugogodišnji problem stanovnika Ciglana, i stoga su općinski vijećnici na 1. vanrednoj sjednici koja je održana 22. maja 2018. godine, usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o definisanju elemenata za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta „Kosi lift“ Ciglane.

Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, nakon čega je potrebno da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta s jedne strane i Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosilaca prava gradnje, s druge strane, potpišu pomenuti sporazum.