Zbog skandala u Banja Luci, hrvatskog ambasadora Plenković vratio u Zagreb

185

Nakon skandala koji je izbio nakon što je hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini prisustvovao proslavi tzv. dana Republike Srpske, na kojem je odlikovan i srpski ratni zločinac osuđen u Hrvatskoj, iz vlade su ipak konkretno reagirali.

Kako prenosi N1, izvori iz hrvatske vlade otkrili su da je premijer Andrej Plenković zatražio od ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija natrag u Zagreb.

Vlada nije znala da će ambasador doći na proslavu?

Vlada nije znala da će hrvatski ambasador biti na proslavi “dana Republike Srpske”, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščević za N1.

MVEP će tokom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Prisustvo Del Vechija osudili su ministar branitelja Tomo Medved, koji je to opisao kao “neprimjeren postupak”, i ministar obrane Damir Krstičević, koji je to nazvao “sramotom”

Podsjetimo, osim hrvatskog ambasadora, na svečanoj akademiji povodom “dana Republike Srpske”, koji se slavi iako je proglašen neustavnim, bio je prisutan i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U sklopu proslave posthumno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Vezani članci

Novi detalji o (Ne)zavisnom odboru i političarima ... Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju donio konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije Kantona Sarajevo Mevludina Halilo...
Divović tužio Konakovića zbog klevete: Nanio je št... Član Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Alen Divović podnio je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv Elmedina Konakovića, predsjed...
Majke su spremne učiniti sve: Šta bi naša djeca be... Piše: Aida HRNJIĆ  Odem jučer sa djetetom u našu sarajevsku Pionirsku dolinu. Dan prekrasan, sunčan, lagan, miriše na radost. Prilazim na ulaz da kup...
IMOVINSKI KARTONI Ovo je imovina najvećih rivala u... Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i zastupnik SDA Aljoša Čampara unose posebnu dinamiku u zasjedanja kantonalne zakonodavne vlasti. Gotov...