Zbog skandala u Banja Luci, hrvatskog ambasadora Plenković vratio u Zagreb

176

Nakon skandala koji je izbio nakon što je hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini prisustvovao proslavi tzv. dana Republike Srpske, na kojem je odlikovan i srpski ratni zločinac osuđen u Hrvatskoj, iz vlade su ipak konkretno reagirali.

Kako prenosi N1, izvori iz hrvatske vlade otkrili su da je premijer Andrej Plenković zatražio od ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija natrag u Zagreb.

Vlada nije znala da će ambasador doći na proslavu?

Vlada nije znala da će hrvatski ambasador biti na proslavi “dana Republike Srpske”, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščević za N1.

MVEP će tokom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Prisustvo Del Vechija osudili su ministar branitelja Tomo Medved, koji je to opisao kao “neprimjeren postupak”, i ministar obrane Damir Krstičević, koji je to nazvao “sramotom”

Podsjetimo, osim hrvatskog ambasadora, na svečanoj akademiji povodom “dana Republike Srpske”, koji se slavi iako je proglašen neustavnim, bio je prisutan i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U sklopu proslave posthumno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Vezani članci

Mehmedović: Čovićeva “opsjednutost vlašću... Dragan Čović je sastanak HNS-a održao u Uredu člana Predsjedništva BiH koji je brže - bolje preimenovao u Ured HNS-a i ta činjenica sama govori ko j...
Komšić u Ljubljani: BiH će uvijek opstati, uvijek ... Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je u organizaciji IFIMES-a predavanje u Ljubljani na temu "Proces EU i NATO integracija u...
Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je MUP KS odgo... Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je odgovorilo na upit Bibije Kerle, zastupnice Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, o is...
Šarović: Uvođenjem carinskih barijera Prištine nar... Uvođenjem carinskih barijera Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički p...