Zdravlje i namirnice: Svježe jaje tone i skroz je nečujno

24

Svaka kućanica strahuje od pokvarenih jaja i mnoge su zbog toga nerijetko u kante za smeće bacile čak i jaja koja nisu bila stara. No postoji nekoliko trikova kako otkriti jesu li kupljena jaja ili ona u hladnjaku još svježa.

Prije kupnje svakako treba voditi računa o tome da su jaja neoštećena te da im je rok upotrebe što dulji. U hladnjaku ih treba čuvati u kutiji ili u posebnom pretincu kako ne bi upila miris druge hrane. Tako će ostati svježa i sljedeća dva tjedna. U slučaju da ste zaboravili kad ste kupili jaja, starost jajeta može se izračunati pomoću jednostavne formule.

Oduzmete li od roka upotrebe 28 dana, to je datum kad su snešena. Jesu li jaja još uvijek jestiva, možete provjeriti pomoću nekoliko jednostavnih trikova.

Jaje stavite u posudu s vodom. Što je starije, to će više izranjati na površinu. Starost mu možete provjeriti i tako sa ga osvijetlite te promatrate ljusku ili tresenjem. Jaje čiji žumanjak nije kupolast nego plosnat je staro.

Protresite ih

Sadržaj svježeg jajeta ne pokreće se dok ga tresete. Što je jaje starije i ako je pokvareno, sadržaj jajeta je sve pokretljiviji. Bjelanjak u starim jajima je vodenast pa žumanjak “šeta”.

Plosnat žumanjak

Razbijte jaje na tanjur. Ako je žumanjak kupolast i smješten u sredini bjelanjka, jaje je svježe. Ako je jaje staro, bjelanjak je vodenast pa žumanjak otpliva na rub. Ako je jaje staro i pokvareno, žumanjak nije kupolast i okruglast nego je plosnat i širi.

Pluta li ili potone?

Što je jaje manje svježe, sve više izranja na površinu. Stavite ga u posudu napunjenu vodom. Vrlo svježa jaja potonut će vodoravno na dno posude. Jaja stara sedam dana okomito će stajati u vodi sa zaobljenim krajem okrenutim prema gore. Stara jaja plutat će na vodi.

Test sa svjetlošću

Starost jajeta možete provjeriti i tako da ga osvijetlite. Svježe jaje je djelomično prozirno. Pokvareno ima veća ili manja tamna područja. osim toga, kod starijih jaja žumanjak neće biti u sredini nego će se pomicati.