Želite se preseliti? Ovaj italijanski gradić nudi kuće za jedan euro!

134
Foto: Courtesy Sardegna Live

Jeste li ikada sanjali o tome da imate kuću u malom, slatkom, italijanskom gradiću? Ukoliko jeste, dobra vijest je da ćete je napokon moći kupiti i to za jedan euro, piše CNN.

Ollolai je dio regije na Sardiniji te prodaje stotine napuštenih kuća za samo jedan euro. Iako je ovakvih ponuda bilo i ranije, čini se da će ovaj gradić u Italiji prvi ispuniti ovo obećanje.

A Ollolai ima i lijepotu i historiju koja je potrebna da bi privukla ljude. Naravno, postoji i kvaka u ovoj priči. Naime, zgrade su u jako lošem stanju i kupci se moraju obavezati da će ih renovirati u roku od tri godine. Obnova mi mogla koštati oko 28.000 dolara.

Populacija ovog gradića polako nestaje – smanjila se sa 2.250 stanovnika na 1.300.

Courtesy Sardegna Live

“Uvijek smo bili jaki ljudi i nećemo dozvoliti našem gradu da umre”, rekao je za CNN gradonačelnik ovog grada Efisio Arbau.

Mlađi stanovnici su se odselili u veće gradove, mada je ovo najautentičniji dio Sardinije. Sada živi u tišini. Lokalci i dalje prave koziji sir, koji je poznat u ovoj regiji, a rukotvorci pletu i dalje korpe. Nekada davno, imali su i kralja koji je ujedinio sva plemena.

Courtesy Sardegna Live

Njihov naglasak je nešto drugačiji, pa ga i sami Italijani teže razumiju.

Stanovnici grada smatraju ovo socijalnim eksperimentom i zainteresovani su za razvoj ovog grada. A u maju se očekuju i kupovine prvih kuća.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Vezani članci

Carlo Ancelotti ne želi sjesti na užarenu stolicu ... Iskusni fudbalski stručnjak Carlo Ancelotti odbio je ponudu da preuzme mjesto selektora italijanske fudbalske reprezentacije, prenosi Anadolija. List...
HAPŠENJE U ITALIJI Agan Ramić: Žrtva sam zavjere,... U akciji italijanske policije u podnožju Mont Blanca u petak je u kombiju bosanskohercegovačkih tablica pronađena veća količina eksploziva. U Mercede...
Zemljotres u Italiji, škole neće raditi Rano jutros u Italiji se dogodio zemljotres, jačine 4,7 stepena Rihterove skale, saopštio je Američki geološki institut. Epicentar zemljotresa bio je...
Satnica im 32 eura, evo gdje su radnici najplaćeni... Hrvatska lagano klizi na još jednoj ljestvici, onoj kojom evropska statistika mjeri plaćenu satnicu. Bruto od 8,5 eura po satu zaposlenog je prosjek ...