Želite se preseliti? Ovaj italijanski gradić nudi kuće za jedan euro!

149
Foto: Courtesy Sardegna Live

Jeste li ikada sanjali o tome da imate kuću u malom, slatkom, italijanskom gradiću? Ukoliko jeste, dobra vijest je da ćete je napokon moći kupiti i to za jedan euro, piše CNN.

Ollolai je dio regije na Sardiniji te prodaje stotine napuštenih kuća za samo jedan euro. Iako je ovakvih ponuda bilo i ranije, čini se da će ovaj gradić u Italiji prvi ispuniti ovo obećanje.

A Ollolai ima i lijepotu i historiju koja je potrebna da bi privukla ljude. Naravno, postoji i kvaka u ovoj priči. Naime, zgrade su u jako lošem stanju i kupci se moraju obavezati da će ih renovirati u roku od tri godine. Obnova mi mogla koštati oko 28.000 dolara.

Populacija ovog gradića polako nestaje – smanjila se sa 2.250 stanovnika na 1.300.

Courtesy Sardegna Live

“Uvijek smo bili jaki ljudi i nećemo dozvoliti našem gradu da umre”, rekao je za CNN gradonačelnik ovog grada Efisio Arbau.

Mlađi stanovnici su se odselili u veće gradove, mada je ovo najautentičniji dio Sardinije. Sada živi u tišini. Lokalci i dalje prave koziji sir, koji je poznat u ovoj regiji, a rukotvorci pletu i dalje korpe. Nekada davno, imali su i kralja koji je ujedinio sva plemena.

Courtesy Sardegna Live

Njihov naglasak je nešto drugačiji, pa ga i sami Italijani teže razumiju.

Stanovnici grada smatraju ovo socijalnim eksperimentom i zainteresovani su za razvoj ovog grada. A u maju se očekuju i kupovine prvih kuća.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Vezani članci

Zemljotres u Italiji, škole neće raditi Rano jutros u Italiji se dogodio zemljotres, jačine 4,7 stepena Rihterove skale, saopštio je Američki geološki institut. Epicentar zemljotresa bio je...
Izbori u Italiji: Vode desničari, vraća se Berlusc... Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 37 posto glasova vodi na parlamentarnim izborima u...
VIDEO Dramtičan prekid glasanja: Djevojka na grudi... "Berlusconi, vrijeme ti je isteklo", pisalo na na grudima djevojke koja je postala glavna tema izbora u Italiji. Naime, danas se u ovoj zemlji održ...