Žena u Francuskoj umrla od ospica, nije bila cijepljena

74

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti poslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, 10. februara u regiji Nova Akvitanija i 20 je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska nakon žestokih rasprava upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka novembra 2017. “ustrajna” je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je do sada popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. marta.

Objava o smrti u utorak “povećava potrebu za sve stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije”, ističe Agencija, podsjećajući da “ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti” jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.”

Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle, i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama”, prenosi index.hr.

Vezani članci

Pogba donio pobjedu Francuskoj protiv odlične Aust... Paul Pogba je svojim golom donio pobjedu Francuskoj u susretu protiv danas odlične Australije. Francuska je do prve šanse došla već u drugoj minuti p...
U 50 francuskih gradova štrajkovi i demonstracije Širom Francuske danas su planirani štrajkovi i demonstracije u znak protesta na reforme vlade te zemlje i mjere stezanja pojasa, javlja Anadolija. Fr...
Sukobi u Francuskoj, policija želi evakuirati stot... Francuska policija pokrenula je u ponedjeljak opsežnu operaciju evakuisanja stotina ekoloških aktivista i anarhista koji su ilegalno zauzeli lokaciju ...
U RS-u 65 roditelja pozvano da vakcinišu djecu Do sada je pozvano oko 65 roditelja iz RS da vakcinišu djecu MRP vakcinom, pri čemu se većina njih odazvala pozivu, potvrdili su iz Inspektorata RS. ...