Žena u Francuskoj umrla od ospica, nije bila cijepljena

26

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti poslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, 10. februara u regiji Nova Akvitanija i 20 je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska nakon žestokih rasprava upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka novembra 2017. “ustrajna” je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je do sada popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. marta.

Objava o smrti u utorak “povećava potrebu za sve stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije”, ističe Agencija, podsjećajući da “ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti” jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.”

Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle, i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama”, prenosi index.hr.

Vezani članci

Većina oboljelih nije vakcinisana: Epidemija ospic... U Srbiji i na sjeveru Kosova trenutno je više od 2000 osoba oboljelih od ospica, službeni su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović B...
Francuska: Pet osoba stradalo u sudaru dva vojna h... Najmanje pet osoba je poginulo nakon sudara dva helikoptera u vlasništvu francuske vojske, nedaleko od južnog francuskog grada Marseillea. Lokalne no...
VIDEO Guranje, galama, lom: Snižena cijena Nutell... Niska cijena popularnog namaza izazvala je histeriju kupaca. Društvenim mrežama šire se snimci haosa koji je nastao u francuskim trgovinama zbog sniže...
Veliki broj oboljelih u RS od vodenih ospica, stiž... Veliki broj mališana, ali i odraslih širom RS, obolio je od vodenih ospica, ali se, prema riječima ljekara, epidemija tek očekuje u naredna tri mjesec...