Žena u Francuskoj umrla od ospica, nije bila cijepljena

81

Žena od 32 godine umrla je od ospica u bolnici na zapadu Francuske, zbog čega su zdravstvene vlasti poslale poruke u korist cijepljenja u zemlji koja mu je nesklona.

Ta necijepljena žena umrla je, po bolničkom sveučilišnom centru u Poitiersu, 10. februara u regiji Nova Akvitanija i 20 je od 2008. koja je umrla od ospica.

Do smrti dolazi nakon što je Francuska nakon žestokih rasprava upravo donijela zakon po kojem se broj obaveznih cjepiva popeo s tri na jedanaest, među kojima cjepivo protiv ospica za djecu.

Epidemija ospica koja vlada Novom Akvitanijom od početka novembra 2017. “ustrajna” je u toj regiji, po Regionalnoj zdravstvenoj agenciji koja je do sada popisala 269 potvrđenih slučajeva, od kojih je 66 posto trebalo hospitalizaciju, a četiri pacijenta reanimaciju.

Te su se brojke više nego udvostručile nakon 24. marta.

Objava o smrti u utorak “povećava potrebu za sve stanovništvo da brzo provjeri kako stoje s cijepljenjem, jedinim načinom zaustavljanja epidemije”, ističe Agencija, podsjećajući da “ne postoji liječenje te vrlo zarazne bolesti” jer jedan bolesnik može zaraziti do 20 osoba.”

Ospice nisu benigna bolest, posebice za dojenčad i odrasle, i mogu prouzročiti dišne (pneumopatije) i neurološke (meningoencefalitis) komplikacije s jako ozbiljnim posljedicama”, prenosi index.hr.

Vezani članci

U 50 francuskih gradova štrajkovi i demonstracije Širom Francuske danas su planirani štrajkovi i demonstracije u znak protesta na reforme vlade te zemlje i mjere stezanja pojasa, javlja Anadolija. Fr...
Sukobi u Francuskoj, policija želi evakuirati stot... Francuska policija pokrenula je u ponedjeljak opsežnu operaciju evakuisanja stotina ekoloških aktivista i anarhista koji su ilegalno zauzeli lokaciju ...
Francuska: Preminuo policajac povrijeđen u teroris... Preminuo je policajac koji je teško ozlijeđen u terorističkom napadu na u jugu Francuske u petak, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Gerard Collo...
Terorizam u Francuskoj: Ubijen muškarac koji je dr... Policija je usmrtila muškarca osumnjičenog da je uzeo taoce u supermarketu u gradu Trebes, na jugozapadu Francuske, javlja BBC. Policijski izvori nav...