Žene Šri Lanke, ipak, neće dobiti dozvolu da piju alkohol: Ovo je trebala biti novina po prvi put u 60 godina

92

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena poništio je šansu za ravnopravnost tako što nije dozvolio izmjenu zakona koji bi omogućio ženama da kupuju alkohol.

Predsjednik je povukao ovu reformu, koja bi također omogućavala ženama da rade i u barovima, bez dozvole.

On je dodao i da je za ovu reformu saznao iz novina.

Vlada ove zemlje objavila je u srijedu da će doći do izmjene zakona iz 1955. godine, te su se usaglasili da je diskimirajući.

S druge strane, kritičari su optužili predsjednika da pojam ravnopravnosti ne uzima ozbiljno.

“Ovo nije samo starinski sekstistički zakon, već i starinski (zastarjeli) sekstistički sistem u kome je ovakav zakon samo još jednan instrument kontrole”, rekao je jedan od blogera ove zemlje.

Mnoge žene ove zemlje pozdravile su ovu promjenu, koja bi dopustila ženama iznad 18 godina da legalno kupuju alkohol – prvi put u ovih 60 godina.

Trenutna zabrana alkohola važi za period od 9 do 21 sat te bi se, u slučaju promjena, bila dozvoljena prodaja od 8 do 22 sata.

Predsjednik države je čak i na Twitteru optužen za dvostruke standarde.

Bitno je napomenuti da većina žena u Šri Lanki se tradicionalno odlučuje ne piti alkohol – jer smatraju da je to u suprotnosti sa kulturom u ovoj zemlji, piše BBC.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

 

 

Vezani članci

Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...
Rusija upozorila SAD da se ne miješa u unutrašnje ... Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) da se ne miješaju u unutrašnja pitanja Venecuele, javlja Anadolu Agen...