Žene u crnom pozdravile osuđujuću presudu Šešelju: Paradigma i generator mržnje tokom devedesetih

80

NVO Žene u crnom pozdravila je odluku kojom je Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.

Žene u crnom su navele da ta presuda prije svega predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.

U saopštenju je ocijenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS “bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina”.

Dodaje se da su svojim djelovanjem doprinijeli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, takođe i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina.

Žene u crnom su istakle da zahtijevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da djeluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava.

“Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je u vrijeme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova ‘desna ruka’ i generalni sekretar zloglasne SRS”, navele su Žene u crnom.

Organizacija je dodala da zahtijeva od Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio dio i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je “kao dio te zločinačke politike širio mržnju, što i danas direktno ili preko svojih glasnogovornika čini”.

“Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona”, navele su Žene u crnom, prenosi B92.

Vezani članci

Šešelj psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku... Srpska radikalna stranka saopštila je da je lider SRS Vojislav Šešelj ispred Skupštine Srbije "izgazio hrvatsku zastavu" i psovao delegaciju Sabora Hr...
Mešković: Posebno zabrinjava što je Šešelj sloboda... Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, je iz Srebrenice za N1 komentarisao presudu Vojislavu Šešelju. Mešković kaže da je ''dobro što je Še...
Žene Srebrenice razočarane presudom Šešelju: Oni s... Članice Udruženja "Žene Srebrenice" sa velikim razočarenjem su dočekale presudu Vojislavu Šešelju, kojeg je danas međunarodni mehanizam za krivične su...
Pravosnažna presuda: Vojislav Šešelj proglašen kri... Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu danas je izreklo drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvo...