‘Žene u crnom’ zahtijevaju da državni vrh Srbije prizna genocid u Srebrenici

23
Beograd, 10. jul 2019.

Nevladina mirovna organizacija Žene u crnom u Beogradu izvela je uličnu akciju “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, povodom 24-te godišnjice od tog zločina u kome je 11. jula 1995. ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Aktivistkinje i aktivisti okupili su se oko 19:30 časova kod Parka nesvrstanih zemalja, iznad Brankovog mosta u Beogradu.

Učesnici akcije razvili su na mostu tri velika transparenta na kojima piše “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, “Solidarnost” i “Odgovornost”.

Sa Brankovog mosta prema rijeci je spušten transparent od 15 metara na kome je ispisano “Srebrenica 8372”, koliko je i žrtava genocida u Srebrenici, a u znak sjećanja na žrtve učesnici su u rijeku Savu bacili bijele ruže.

Akcija je potom nastavljena kod Parka nesvrstanih zemalja, iznad Brankovog mosta, a tokom akcije u ovom dijelu grada bilo je vidljivo prisustvo velikog broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. I u parku gde je skup nastavljen je bilo više desetina policajaca. Incidenata nije bilo.

Okupljeni su poručili da se odnos državnog vrha Srbije prema genocidu u Srebrenici za sve ove godine nije promijenio.

“Ova godišnjica je praćena potpunim ćutanjem, prećutkivanjem, ignorisanjem i tačno se vidi da ovaj režim ne želi da napravi nikakav diskontinuitet sa onim što se desilo devedesetih”, kazala je Staša Zajović, aktivistkinja Žena u crnom.

Organizacije civilnog društva podsjećaju da u Srbiji srebrenički genocid obilježavaju samo one, dok državne ceremonije sjećanja na žrtve nema, kao i da ni jedan državnik Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid.

Dio akcije na Brankovom mostu, 10. jul 2019.

Zbog toga su Žene u crnom, zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji, uz podršku umjetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, izdali zajedničko saopštenje u kome se od nadležnih zahtijeva da se genocid u Srebrenici prizna “ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava”, zatim da “predsjednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire”.

Traži se i da se “prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca”, kao i da se “negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično djelo” i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

U okviru obilježavanja 24. godine od genocida u Srebrenici, u Beogradu će u četvrtak 11. jula biti organizovan skup paljenja svijeća “Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici” koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, a u zadužbini Ilije M. Kolarca će biti održan performans “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava.

(RSE)