Životni savjeti zrelih žena: Ušutkajte unutrašnjeg kritičara

117

Kao da je oblak podignut i konačno su u stanju vidjeti što je zaista važno u životu. To se, kažu stručnjaci, događa kada žene uđu u pedesete, piše jutarnji.hr.

To je i prilika da nemilosrdno analiziraju svoj život: što su postigle, koje greške su napravile, prilike koje su propustile i one koje su iskoristile, što najviše vole na sebi i u svom životu i što žele promijeniti; i što je najvažnije, kako žele putovati kroz sljedeću fazu svog života.

Evo što žene od 50, nastavljaju stručnjaci, savjetuju onim mlađima.

Ako prije svega mislite na svoju dobrobit, imate ćete puno više energije kako biste i drugima pomogli. Žene nerijetko uvijek sebe stavljaju na prvo mjesto i brinu o svima u svojoj okolini. I to je nešto što se događa refleksno.

Zapamtite da briga o samoj sebi nije znak sebičnosti. To je jednostavno potrebno kako biste živjele sretan i produktivan život.

Iako se u našoj kulturi puno govori o reduciranju stresa, velika većina nas još uvijek vodi poprilično kaotičan život. Brojne bolesti su povezane upravo s načinom života.

Koliko puta ste trošili svoje vrijeme na prijatelje ili kolege koji su negativni, koji vas osuđuju i sišu energiju. Prestanite nalaziti izgovore da zadržite te toksične ljude u svom životu. Ako nekome nije stalo do vas, ako vas ne podržava i ne nasmijava, onda nema što raditi u vašem životu.

Zapamtite, vaših pet najbližih prijatelja su ogledalo onoga što zaista mislite o sebi.

Ovo je mnogim ženama teško. Bilo da se radi o ekstra zadacima na poslu ili privatnim obvezama.

Čim krenete to izgovarati, zaustavite se i zapitajte ‘zašto’? Oni koji žive svoje živote ispunjene stvarima za koje misle da ih trebaju raditi, rijetko se osjećaju ispunjenima.

Zamijenite  ‘trebala bih’ sa ‘željela bih’ i vidite gdje će vas to odvesti. Vjerujemo da ćete se iznenaditi.

Žene previše vremena provode u preispitivanju jesu li dovoljno dobre, pametne, lijepe, vrijedne… Kad god čujete da se vaš unutrašnji kritičar probudio, probajte ga ušutkati sa svim onim pozitivnim stvarima koje volite na sebi.

Možda vam zvuči prejednostavno, ali stručnjaci tvrde kako su rezultati iznenađujući.

Iako u to još možda ne vjerujete, vi ste doista i lijepi i vrijedni ljubavi. Pogledajte se svako jutro u ogledalo i recite si to.

Potrebno je doslovno pet minuta da zahvalnost integrirate u vaš svakodnevni život. Možete samo u glavi nabrajati zbog koji ste stvari zahvalni, a možete i zapisivati. Ključno je da sebi dozvolite da iskusite zahvalnost bez obzira na to radilo se o nečem velikom ili sasvim banalnoj stvari.

Upoznavanje s vlastitim raspoloženjima, motivacijama i najdubljim željama je presudno ako želite živjeti smisleni, bogati i produktivni život. Umjesto da besciljno idete kroz dan, obratite pozornost na svoje emocije i pustite da vas one vode. Ako imate snažnu negativnu reakciju na nešto, uzmite je u obzir i probajte shvatiti zašto se tako osjećate.

Također, budite svjesni što vam pruža užitak, zabavu, radost, duhovnost, kreativnost… I dodajte više tih pozitivnih iskustava u svoj život.

Jednom kad shvatite da vi imate moć i sposobnost da kreirate život kakav priželjkujete, bit ćete šokirani s onim što slijedi. Kad postanete svjesni svojih mogućnosti, shvatit ćete da je gotovo sve moguće i da se većina problema može riješiti.

Ako ste jedna od onih koja se mora svidjeti svima, vrijeme je da to promijenite. Zadovoljavanje tuđih želja iziskuje jako puno energije, a pitanje je da li bi vas to usrećilo.  Ako imate potrebu, u nečijem društvu, mijenjati se u posve drugu osobu, samo zato da bi taj netko možda rekao dvije, tri lijepe o vama, zapitajte se odakle to dolazi?

Uvijek ćete više naučiti slušajući, nego pričajući. Bez obzira na to radi li se starom prijatelju, strancu, članu obitelji, kolegi, slušanjem (bez nepotrebnih upadica) ćete razviti dublju povezanost.

Nemojte slušati samo ‘reda radi’ i nemojte jedva čekati da netko zastane, kako biste vi uletjeli sa svojom pričom.

Ako želite ispunjen i zanimljiv život, morate se odvažiti raditi stvari koje još nikad niste iskušali i u kojima ćete biti početnik. Čak i ako ste u nekom području stručnjak, uvijek postoji ono nešto što ne znate i što još možete naučiti.

Zadržite zato um početnika i dozvolite si učiti nove stvari, jer se zna dogoditi da kako razvijate znanje i stručnost da vam se um prirodno zatvara.

Mnogi u sebi drže duboke zamjerke i gorčinu. Nemogućnost opraštanja drugima obično je znak da ne možete oprostiti sami sebi. Savladajte umijeće opraštanje, izbacite gorčinu iz srca i krenite naprijed.

Društvo nas je naučilo vjerovati kako je samo maleni postotak ljudi kreativan. No, svako od nas ima neke svoje talente, samo ih treba osvijestiti i razviti. Pokažite u čemu ste najbolji. Bez straha!

Priroda je najjednostavniji i najučinkovitijih način da se riješite stresa, da se opustite, razbistrite um… Samo 20 minuta dnevno bit će vam dovoljno.

Kad uključite zabavu, smijeh i razigranost u svakodnevni život i one teške stvari će postati barem malo lakše. Istraživanje ionako kaže da se 90 posto naših briga ionako nikada ne ostvari.

Vezani članci

Veliko interesovanje za turističku ponudu Sarajeva... Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je prvi put turističku ponudu na sajmu BIT u Milanu. Turisti iz Italije iskazali su veliko interesov...
Voštana figura Jackie Chana u muzeju u Istanbulu Voštana figura poznatog glumca Jackie Chana otkrivena je u muzeju "Madame Tussauds" u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA). U središtu Taksima posje...
Od proljeća novi sadržaji u Centru „Safet Zajko“: ... Kompleks Centra „Safet Zajko“ uskoro će biti obogaćen novim sadržajima. U toku su radovi na izgradnji adrenalin parka, u čijim će sadržajima građani m...
Turistička zajednica KS dobila još jednu u nizu na... Turistička zajednica Kantona Sarajevo predstavila je turističku ponudu Kantona Sarajevo na sajmu EMITT u Istanbulu, te osvojila još jednu u nizu nagra...