Borovnicu je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. Nekoliko nedavno objavljenih studija potvrdilo je zdravstvena svojstva borovnica.
U usporedbi s drugim voćem borovnice imaju najveću količinu antioksidansa i ostalih fitohemikalija koje snižavaju pritisak, poboljšavaju pamćenje, smanjuju upalne procese u organizmu i usporavaju starenje, odnosno čine da zdravo i prirodno starimo.
Rezultati nekoliko studija na ovu temu objedinjeni su i objavljeni u časopisu “The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences”. Pokazali su da šoljicaborovnica dnevno pomaže sniziti sistolički tlak, a zahvaljujući antocijaninu – flavonoidu čuva i krvne žile.
Polifenoli u borovnicama poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba. Iste te polifenole sadrži i grožđe.
Borovnice je najzdravije jesti svježe, što znači da je sada najbolje vrijeme za uživanje u ovom bobičastom voću. No, isto tako hranjive su i smrznute pa su dostupne tijekom cijele godine.
Možete ih konzumirati na bezbroj načina. Stavljati ih u pite i kolače – savršen su preljev za cheesecake. Borovnice možete stavljati u smoothie, jogurt ili od njih napraviti džem.