Znate li koliko koštaju baterije za električne automobile?

131

Električni automobili predstavljaju budućnost, a tome svjedoči i sve veći broj serijskih električnih modela. I dok je prije nekoliko godina ponuda bila slaba, danas svi oni koji se odluče na električni model na raspolaganju imaju priličan broj različitih modela.

Osim infrastrukture, glavni problem bi mogla da bude cijena same baterije. Naime, jasno je da je to najčešće najskuplja komponenta električara, a proizvođači pritom nude i garanciju na istu. Ipak, novinari njemačkog Auto Bilda su provjerili kako se kreću cijene baterija na njihovom tržištu i došli do prilično šokantnih podataka.

Baterije nerjetko imaju cijenu kao pola automobila, a utjeha kupcima može da bude činjenica da većina proizvođača nudi garanciju od 8 godina. A to je jako važno, budući da ne želite da istu mjenjate o svom trošku.

Prema listi Auto Bilda, cijene baterija su se kretale od 30 do 73 posto vrijednosti automobila.

Primjera radi, na Jaguaru i-Pace baterija košta 32.450 eura. Ako uzmemo u obzir da u Njemačkoj novi takav model košta 79.450 eura, cijena baterija je čak 41 posto ukupne vrijednosti novog automobila.

Oko pola cijene automobila treba izdvojiti za nove baterije električne Hyundai Kone i Ioniqa. Naime, nova Kona u električnom izdanju košta 34.600 eura, dok baterija za istu ima cijenu od 16.955 eura (49 posto) a novi Ioniq košta 33.300 eura uz cijenu baterije istu kao kod Kone – 16.955 eura (51 posto).

Očekivano ili ne, za manje modele stvari su na papiru još gore, pa tako elektirčni Peugeot iON košta 21.800 eura, a nova baterija čak 73 posto ukupne vrijednosti (16.000 eura).

Renault Zoe ima nešto niži odnos cijene i baterije (cijena 21.900 eura, baterija 9.000 eura, odnosno 41 posto ukupne vrijednosti), ali i dalje je riječ o itekako skupoj bateriji i trošku na koji je rijetko koji vlasnik spreman.

Ovo bi mogao da bude ozbiljan problem električnih automobila za mase, a postavlja se pitanje i da li će kupci u strahu od visokih cijena potencijalne zamjene baterije ipak odlučiti na kupovinu klasičnog benzinca ili dizelaša.