Zolj ugostio članove bh. reprezentacije dijabetičara: Kanton Sarajevo će nagraditi evropske prvake u futsalu

37

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj primio je danas Sašu Vitkovića i Vedu Šakića, selektora i zamjenika kapitena Reprezentacije dijabetičara Bosne i Hercegovine koja je osvojila zlatnu medalju na nedavno održanom evropskom prvenstvu u futsalu u Bratislavi za osobe oboljele od dijabetesa “DiaEuro”, kao i doktora Midhata Mujića iz Saveza dijabetoloških udruženja BiH koji je ujedno i službeni ljekar reprezentacije.

Tom prilikom, premijer Zolj je kazao da će iz Budžeta KS biti izdvojena sredstva kojim će se nagraditi ovaj uspjeh bosanskohercegovačkih reprezentativaca, koji po drugi put u posljednje tri godine donose zlato u našu zemlju sa evropskog prvenstva. Također je najavio da će Budžetom za narednu godinu biti planirana sredstva za podršku pripremama i učešću reprezentacije na međunarodnim takmičenjima.

“Vaš trud i uspjesi moraju biti puno više vrednovani. Ovo nije samo fudbalska priča, nego priča cijele BiH koja zaslužuje mnogo veću pažnju ali i sistemsko rješenje kada je u pitanju vaše finansiranje. Podršku Kantona Sarajevo sigurno ćete imati”, kazao je ovom prilikom premijer Zolj.

Kako je istakao Vitković, u konkurenciji 17 ekipa, na posljednjem evropskom prvenstvu odigrano je sedam utakmica, a naši reprezentativci su ostvarili šest pobjeda, dok je jedan rezultat bio neriješen. Po sastavu, bh. reprezentacija je bila najmlađa na ovom takmičenju.

“Čitavo prvenstvo nas 14 igrača smo ‘živjeli’ kao jedan. Cilj nam je da pokažemo svima, pa i nadležnima, da kada u nešto vjeruješ to se može i ostvariti”, kazao je mladi Šakić.

U znak zahvalnosti na podršci koju Kanton pruža reprezentaciji dijabetičara BiH, gosti su ovom prilikom uručili premijeru Zolju zahvalnicu.

“Kanton je prepoznao i podržava ekipu onakvu kakva jeste i kakva treba da prezentira BiH u svijetu, ekipu koju čine momci iz oba entiteta i dokazuju da se u ovoj zemlji može uraditi sve pa postati i prvak Evrope, ako smo složni”, istakao je doktor Mujić.

Naveo je kako se nada da će i ostali nivoi vlasti na adekvatan način vrednovati uspjeh ovih reprezentativaca.

DiaEuro jedan od najvećih događaja o dijabetesu u Europi koji je podržan od krovne asocijacije za dijabetes u Europi – IDF. To je prilika za podizanje svijesti o problemima dijabetesa, popularizaciju zdravog načina života, promociju sporta i tjelesne aktivnosti kao značajnih faktora u liječenju i prevenciji dijabetesa, unapređenje saradnje između evropskih dijabetes organizacija, te bolju komunikaciju na međunarodnom nivou i širenje pozitivnih iskustava.

Vezani članci

Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila ... Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercego...
U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema na... Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonaln...
Orentliher: Tribunal će pisati historiju, ne lider... Presuda Radovanu Karadžiću je izuzetno važna i dugo čekana, izjavila je za Glas Amerike profesorica međunarodnog prava Dajen Orentliker, koja je u Oba...
Sejfudin Tokić: Pravosnažna presuda Radovanu Karad... Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dao je sljedeću izjavu za javn...