Žuljević: Oporezivanjem bogatstva u BiH do nove socijalne pravednosti

50

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je trenutni nivo socijalne nejednakosti neprihvatljiv i razlog za hitnu poreznu reformu uz oporezivanje bogatstva.

„Činjenica da jedan posto najbogatijih posjeduje 82 posto svjetskog bogatstva pokazuje da se kriza nejednakosti u svijetu sve više pogoršava.

Prošle godine, polovina čovječanstva, tj. 3,7 milijardi ljudi nije dobilo ništa, što ukazuje da je stanje sve gore, te da bogatstvo milijardera raste šest puta brže od plata običnih ljudi.

Svjetske ekonomije, uz podršku politika, nagrađuju, prije svega bogatstvo, a ne naporan rad ljudi, što dugoročno nije dobro. Nekolicina na vrhu postaje bogatija i bogatija, a milioni na dnu su zarobljeni sa plaćama na ivici siromaštva, umjesto da se navedeno bogatstvo adekvatnom poreskom politikom prerasporedi u rješavanje siromaštva.

BiH, prema posljednjem istraživanju, ima više od 600 milionera, što je definitivno parametar koji pokazuje da se poreska politika mora radikalno i brzo izbalansirati između opterećenja rada, potrošnje i kapitala, u cilju uspostavljanja nove socijalne ravnoteže.

Nama trebaju mjere pravednije raspodjele tereta u društvu, tako da oni koji imaju više, treba da vrate svoj dug društvu koje im je omogućilo da steknu to isto bogatstvo. Kalkulacije pokazuju da bi se neznatnim odricanjem bogatih riješio problem siromaštva, pa se postavlja pitanje gdje je onda sistemski problem da se isto i ne uradi?

Oporezivanje bogatstva je mnogo brža sistemska mjera, od svih sudova, koja može ispraviti prethodnu upitnu akumulaciju kapitala, te tako ispraviti nepravde u društvu, koje mu sada prijete trajnom neravnotežom.

Zbog toga je oporezivanje bogatstva u BiH neophodno kao korektivna mjera, primarno, i zbog sistemskih grešaka i zbog stanja koje je dugoročno neodrživo.

Postoje instrumenti koji to garantuju, a sve dalje je do volje politike, uz asistenciju struke“, rekao je Žuljević.

Vezani članci

Žuljević: Predstavništvo Čovićeve ideologije već 2... Povodom izjave Dragana Čovića o otvaranju predstavništva više kantona sa hrvatskom većinom u Briselu, oglasio se Aner Žuljević, delegat Socijaldemokra...
U Sarajevu održana Programska konvencija SDP-a BiH... Socijaldemokratska partija BiH u Sarajevu je održala Programsku konvenciju na kojoj su predstavljene politike i aktivnosti sadržane u Planu 10. Posebn...
Bećirović dobio podršku i iz Velike Britanije Nakon podrške iz Njemačke, Denis Bećirović dobio je podršku i iz Velike Britanije. Njega je podržala respektabilna humanitarna organizacija Bosnia App...
Žuljević: Akcizna koalicija kreirala spiralu posku... Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, podsjeća kako je sve učinjeno da se zaboravi akcizna ko...