“Zvijer sa istoka” odnijela 50 života u Europi do sada, zatvorene mnoge aviokompanije i željeznice

68

Irska je izdala crveno upozorenje zbog velike hladnoće i obilnog snijega koji su u četvrtak zahvatili tu otočnu državu, a alarm je oglašen i za Veliku Britaniju nakon informacija o stotinama vozača koji su tokom noći ostali zatrpani na britanskim prometnicama.

Upozorenja su izdata zbog toga što iznimno niske temperature izazivaju smrzavanje autocesta i drugih prometnica, željezničkih stanica i pista u zračnim lukama širom zapadne Europe.

Zbog obilnih snježnih padavina ženevska zračna luka zatvorena je za sav zračni promet, a brojni aerodromi u zapadnoj Europi otkazali su ili odgodili letove. Veliki broj cesta i većina škola u Irskoj i Velikoj Britaniji zatvorene su.

Tokom  noći na cestama u Engleskoj i Škotskoj u automobilima su ostale zatrpane stotine vozača, izvijestili su službeni izvori. Ženevska zračna luka zatvorena je zbog obilnih snježnih padalina, pa iz njezine uprave putnicima savjetuju da ne dolaze na aerodrom.  Uprava londonskoga Heathrowa, najprometnijeg europskog zračnog čvorišta, rekla je da sarađuje sa aviokompanijama kako bi se utvrdio novi red letenja za četvrtak.

Objavljeno je i da je iz središta Londona prema Heathrowu privremeno ukinuta željeznička veza.

Druga londonska zračna luka, Gatwick još uvijek je otvorena, ali iz uprave kažu da se tokom dana očekuju brojna otkazivanja letova ili kašnjenja u polijetanju i slijetanju. Švedska policija saopštila  je da je od posljedica smrzavanja u toj zemlji u četvrtak umrla žena, a njezino dvoje djece prevezeno je u bolnicu zbog pothlađenosti.

Majka je s dvoje djece napustila napustila azil u južnoj Švedskoj uprkos najavljenim temperaturama ispod nule, saopštila je policija. Riječ je o izbjeglicama iz Burkine Faso koji su u azilu u središtu grada Savsjoa boravili od kraja prošle godine, kazao je glasnogovornik policije.

Ledeni val koji je u Europu stigao iz Sibira do srijede je usmrtio gotovo 50 ljudi, među kojima veći broj beskućnika, piše index.hr.

Ledeni val koji su britanski mediji prozvali “Zvijer s istoka”, Holanđani “Sibirski medvjed”, Šveđani “Snježni top” a Francuzi “Moskva-Pariz”, odnio je od petka najmanje 47 žrtava, pokazuju podaci koje je prikupila agencija France Presse: 18 u Poljskoj, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četiri u Francuskoj i u Slovačkoj, po dvije u Italiji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, jednu u Holandiji i najmanje jednu u Španjolskoj, u Baskiji. U Estoniji se u februaru smrznulo sedam ljudi.