Zvijezde padalice: Perzeidi prošarali nebo iznad Jadrana

36

Promatrači sa Zemlje u ovo doba godine, u prvoj trećini augusta, uočavaju na noćnom nebu brojne zvijezde padalice uz koje su vezana različita praznovjerja. Riječ je o godišnjem fenomenu koji uljepšava ljeto svima koji imaju priliku promatrati zvjezdano nebo daleko od svjetlosnog zagađenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Astronomija je pojasnila kako dugački, svijetleći tragovi na nebu nisu zvijezde u padu, jer zvijezde su jako velike i daleke, nego tek mali komadići kometa Swift-Tuttle koji izgaraju u atmosferi Zemlje u koju ulijeću brzinom od 60 kilometara u sekundi i zbog trenja sa gustom atmosferom sagorijevaju.

Najveći komadi koji zbog svog sastava i veličine ne izgore u atmosferi padaju na zemlju i postaju meteoriti koje tek rijetki sretnici mogu pronaći na tlu.

Perzeidi, nebeske krijesnice, meteoriti, suze svetog Lovre, zvijezde padalice, sve su to nazivi za kišu meteorita koja svake godine kulminaciju doživljava na noćnom nebu 12. i 13. augusta.

Perzeidi su svoj naziv dobili jer im se prividni položaj nalazi u zviježđu Perzeja, no vidljivi su na čitavom noćnom nebu.

Pojavljuju se od 25. srpnja/jula do 20. augusta s kulminacijom 13. augusta.

Riječ je o komadićima kometa Swift-Tuttle koji se nalazi na eliptičnoj putanji blizu Zemlje i koji spada među najopasnija nebeska tijela koja bi se u dalekoj budućnosti mogla sudariti sa Zemljom.

Najpoznatiji hrvatski astronom Ante Radonić kazao je za Anadolu Agency (AA) kako je riječ o djelićima kometa koji je imao najvidljiviji dio putanje sa Zemlje 1992. godine te kako su njegovi djelići, vidljivi kao meteorska kiša, najbolji za promatranje od pola noći do jutra.

Astronom Radonić savjetuje kako je za promatranje ovog godišnjeg fenomena najbolje izabrati mjesto daleko od naselja i javne rasvjete koja stvara svjetlosno zagađenje.

U noći bez Mjeseca i oblaka, Perzedi će u svojoj kulminaciji ove godine biti vidljivi prosječno oko 20 puta na sat, dok najveću gustoću postižu s 80 vidljivih proleta na sat.

U Hrvatskoj su za promatranje najbolji najudaljeniji jadranski otoci Vis i Lastovo, zatim Korčula, Petrova Gora u sjevernoj Hrvatskoj, a ove godine će se Perzeidi gledati i iz Zvjezdanog sela Mosor.

Komet Swift-Tuttle koji se nalazi na eliptičnoj putanji oko Sunca ima periodično približavanje putanji Zemlje.

S obzirom na njegov promjer od 26 kilometara, ovaj komet u dalekoj budućnosti može predstavljati problem zbog mogućeg sudara sa Zemljom.

Astronomi su precizno izračunali kako od ovog kometa narednih stoljeća planeti Zemlji ne prijeti nikakva opasnost, no njegov bi eventualni sudar sa Zemljom prouzročio katastrofu veću od udara asteroida koji je u davnoj prošlosti pogodio područje istočno od Srednje Amerike, promijeno klimu na Zemlji i uvjetovao nagli nestanak dinosaura.

Vezani članci

IZVJEŠTAJ O ZAPADANOM BALKANU Minhenska konferenc... Potpuna evroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. g...
“Kolinda je obećala Vučiću da više neće kori... Na upit RTL-ove novinarke Damire Gregoret smatra li i dalje da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitaro...
Crna Gora: Novčane kazne za nepoštovanje grba, zas... Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore jednoglasno je danas  usvojio izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu dr...
Novi bilans stravične saobraćajne nesreće: U Maked... Još je jedan putnik preminuo nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji. Time se broj mrtvih popeo na 14, a broj povrijeđenih je veći od 30. ...