Zvizdić čestitao premijerki Rumunije početak predsjedavanja EU

21
Foto: Index.ba, Arhiva

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara uputio je čestitku Viorici Dancili, premijerki Rumunije povodom preuzimanja predsjedanja Evropskom unijom.

Zvizdić se zahvalio na dosadašnjem pružanju političke i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini sa ciljem ubrzanja evropskog puta i izrazio nadu da će Rumunija tokom svog predsjedavanja zadržati Zapadni Balkan na evropskoj agendi.

“Čestitam vam preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom. Imajući u vidu naše snažno opredjeljenje za EU integracije, kao i napredak koji smo ostvarili, očekujemo da u toku vašeg mandata BiH dobije status kandidata u EU, čime bi za moju državu bile otvorene nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine prava“, poručio je Zvizdić i dodao:

“Poznavajući kontinuitet vašeg rada, truda i zalaganja na regionalnim evropskim integracijama, siguran sam da će vaše predsjedavanje dodatno osnažiti evropsku perspektivu cijelog Zapadnog Balkana, u čemu ćete imati našu punu podršku.”

Rumunija je šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom preuzela 1. januara 2019. godine od Austrije, objavila je Anadolija.