Zvizdić: Nadamo se da će doći do aktivacije MAP-a

33

Denis Zvizdić sastao se u Sarajevu sa Boykom Borissovim, premijerom Bugarske – kojem se zahvalio na podršci koju je pružao Bosni i Hercegovini tokom šestomjesečnog predsjedavanja Evropske unije.

“Želim da se zahvalim za sve što je Bugarska u posljednjih 25 godina, posebno u posljednjih šest mjeseci uradila za Bosnu i Hercegovinu. Završeno je bugarsko predsjedavanje EU. Ono zbog čega smo zahvalni, ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana jeste činjenica da Zapadni Balkan bio na dnevnom redu”, kazao je Zvizdić potvrdivši još jednom da je evropska perspektiva ključni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine.

“To nam omgućava da nastavimo sa aktivnostima na realizaciji evropske agende BiH. Odmah u periodu poslije izbora u BiH namjeravamo da zvanično predamo kandidaturu za EU. Nadamo se da će doći do aktivacije MAP-a. Drugi prioritet je pitanje ekonomskog razvoja i infrastrukture. Na tome radimo kontinuirano, na tome je posebno uvaženi premijer insistirao, povezivanje svih zemalja Zapadnog Balkana”, izjavio je Zvizdić.

“Konačno, pitanje očuvanja mira, stabilnosti i borbe protiv svih oblika ekstremizma. Mogu kazati da smo u sva tri prioriteta napravili značajan progres. Istina, on je malo zasjenjen činjenicom da u BiH traje predizborna kampanja, ali sasvim sigurno ćemo sačuvati pozitivan momenat jer nam je evropska perspektiva i jačanje životnog standarda naših građana prioriteti na top listi zadataka koje ćemo raditi”, poručio je.

“Bugarska je zemlja koja je prošla proces koji čeka BiH, zato nas dobro razumiju”, rekao je Zvidzić, kazavši da premijer Borissov bolje nego iko zna da evropska perspektiva za bih znači mir, stabilnost i prosperitet.