Zvizdić sa Haradinajom: Kosovo prolongira sankcije za BiH

58
Foto: vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju, na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem. Razgovarano je o aktualnim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da izgradnja mira i stabilnosti zapadnog Balkana ostaje trajni cilj Bosne i Hercegovine i da će naša zemlja pozdraviti i podržati svaki nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rješavanju otvorenih pitanja. Dodao je da su osnovne smjernice vanjske politike Bosne i Hercegovine da se svi sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana. Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa i zaključeno da bi trgovinska razmjena BiH i Kosova bila znatno veća ako bi se unaprijedio vizni režim koji ni omogućio brži i efikasniji promet ljudi i roba, jer trenutno i privrednici i gradjani bezrazlozno trpe posljedice aktuelnog rigidnog viznog rezima.

Predsjedavajući Zvizdić i premijer Haradinaj su razgovarali i o uvodjenju sankcija koje Kosovo namjerava uvesti  BiH, a  u vezi sa uvozom mlijeka i mlijecnih proizvoda iz BiH, i dogovorili su da se ova odluka prolongira do sastanka nadleznih predstavnika ministarstava, koji ce biti odrzan u narednih sedam dana, kada se ocekuje  da se dogovore rjesenja u skladu sa pozitivnom praksom.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da se, zbog budućnosti novih generacija, zemlje regije trebaju okrenuti naprijed i jačati prijateljske odnose, graditi transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, te sistemski usvajati EU standarde.

Sastanku je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija BIH Ismir Jusko, pišu vijesti.ba.