Zvizdić se napokon oglasio iz Davosa: Prikazali smo realno stanje u BiH, bazirano na popisu BiH

126

U oviru ekonomskog foruma u Davosu, održana je posebna sesija “Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana”. BiH predstavlja predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji se uživo iz Davosa javio za N1 televiziju u emisiji Dan uživo.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana imaju odgovornost da ovaj region drže na evropskim tračnicama, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se učesnicima sesije o Zapadnom Balkanu u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu.

Sumirajte ovu sesiju – ima li konkretnih dogovora?

Sesija je organizovana i moderirana od strane predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma. Tu su bili predsjednik Srbije, premijeri zemalja Zapadnog Balkana, premijer Bugarske, kao i komesar Hahn. To govori o važnosti teme panela i činjenici da je Zapadni Balkan u fokus interesa evropske i svjetske javnosti. Zapadni Balkan svi vide u okviru EU. O tome smo razgovarali, o modelima kako da ubrzamo procese koji će Zapadni Balkan de jure odvesti u okvir Evropske unije“, rekao je Zvizdić za N1.

Naglasak je na ekonomksoj saradnji. Koliko je Svjetski ekonomski forum prilika za predstavljanje naših potencijala i privlačenje investicija?

To je izvanredna prilika da svaka država predstavi aktuelnu političku situaciju i razvojne potencijale i sektore koji mogu privući velike projekte. U posljednja dva mjeseca smo realizovali četiri važna zadatka; usvajanje akciza, strategiju ruralnog razvoja, usvajanje budžeta i upitnik EK. Prisutnim predstavnicma kompanija zainteresovanim za ulaganje u različite sektora sam prezentovao potencijale BiH. Svi zajedno smo prezentovali i potencijale Zapadnog Balkana. Biti na Svjetskom ekonomskom forumu je izvanredna prilika za prezentaciju ekonomskih kapaciteta i mogućnosti države, što sam i ja uradio za BiH“, poručio je Zvizdić.

Je li bilo bilateralnih susreta, ako jeste, s kim i o čemu?

Bilo je sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana o nastavku aktivnosti na realizaciji Akcionog plana koji bi od Zapadnog Balkana napravio jedinstveno ekonomsko područje u namjeri da zajedno nastupamo prema investitorima trećim tržištima, a ne pojedinacno. Komesara Hahna sam upoznao o činjenici da sve što je bilo na evropskoj agendi u decembru, kada je bio u BiH, je završeno i da je BiH čvrsto opredijeljena da nastavi realizirati projekte vezane za ekonomski razvoj i evropske integracije“, rekao je Zvizdić za N1.

Zvizdić je kazao da politike u BiH nisu fokusirane na ono što predstavlja namjere i aktivnosti razvijenih zemalja, a to su mir, stabilnost, ekonomski razvoj, nove investicije i nova radna mjesta.

Tome mora biti posvećena BiH, bez obzira što je ovo izborna godina“, smatra Zvizdić.

Set zakona o akcizama stupa na snagu 1. februara. Kako komentarišete činjenicu da će donijeti novi talas poskupljenja (prevoz, mlijeko i mliječni proizvodi, hljeb i pekarski proizvodi…”. Prije usvajanja ste govorili da to neće biti tako?

Ja bih postavio pitanje ili podsjetio na činjenice. 2014. i 2015. godine barel nafte je bio 90 dolara. 2016. godine je pao na ispod 30 dolara. Čitavu 2017. godinu je bio oko 50 dolara. Za to vrijeme nije došlo do povećanja cijena prevoza, mlijeka i hljeba. Zašto bi to sada bio slučaj? Akcize određena udruženja koja se bave prometom nafte koriste za dodatne marže ili povećanje u cilju stvaranja većeg profita. Svi trebamo učestvovati u ekonomskom razvoju BiH. Infrastruktura je ključna za razvoj BiH. Svi moramo na ozbiljan način pristupiti novim investicijama, a akcize su baza za nova ulaganja“, mišljenja je Zvizdić.

Kako građanima objasniti da povećanje akciza neminovno znači povećanje cijena namirnica u izbornoj godini?

Nisam rekao da građani trebaju učestvovati u tome. Građani trebaju biti zaštićeni od povećanja cijena, a to su ljudi u lošoj ekonomskoj situaciji, penzioneri i nezaposleni. Govorim o onima koji u ovoj situaciji žele loviti u mutnom i povećati ionako velike profite na prometu nafte i naftnih derivata i drugih roba. Govorim da oni koji imaju velike profite trebaju učestvovati u realizaciji važnih projekata“, rekao je Zvizdić.

Kada će BiH predati odgovore na Upitnik EK?

Odgovori su praktično završeni. Sada slijede tehnički detalji – provjerit ćemo kvalitet prevoda na engleski jezik. Važno je da odgovori budu jasni, stručni, profesionalno prevedeni. Poslije toga slijedi verifikacija odgovora. U narednih 10 dana odgovori će biti spremni za slanje u Brisel“, kazao je Zvizdić.

Šta će biti sa odgovorima u kojima se koriste podaci tj. rezultati popisa stanovništva? Optužili su Vas da ste priznali rezultate popisa Republičkog zavoda za statistiku RS, a u odnosu na rezultate državnog zavoda za statistiku razlikuju se u oko 58.000?

Riječ je o politizaciji te teme. Predizborna je kampanja i sve se politizira, a ne znaju pitanje i odgovor. Prikazali smo realno stanje u BiH, bazirano na popisu BiH. Ništa se neće desiti od onoga što bi neki htjeli ili pokušavaju da kroz politizaciju tog pitanja postignu. Eurostat i Evropska komisija su priznali rezultate popisa i u tom smislu neće doći do bilo kakve promjene“, odgovorio je Zvizdić za N1.

Poslanici Nezavisnog bloka najavili su da će zbog toga pisati predsjedniku EK i komesaru za proširenje, te da će na prvoj narednoj sjednici parlamenta tražiti da se raspravlja o tom vašem potezu?

Sve se pretvorilo u predizbornu kampanju. Traže se sitnice da se pokušaju napraviti velike ili skandalozne teme da bi političke opcije ostale u fokusu interesa javnosti. Kod nas dominiraju politička optuživanja, uvrede, radikalna i neproduktivna retorika. Vratimo se osnovnim životinim pitanjima, ekonomiji, jačanju životnog standarda, otvaranju novih radnih mjesta…“, poručio je Zvizdić.

(Index.ba)